8 Eylül 2008 Pazartesi

Bir Başkadır Benim Memleketim!

Ünlü bir Alman Otomotiv üreticisi, Türkiye’ye bir heyet göndermiş. Sorun satış sonrasında bazı parçalarda gereksiz garanti uygulamaları…Parça ise tanıdık; Korna!

Türkiye’de yılda ortalama 650,000 adet araç satılırken, Almanya’da bu rakam 3,5 milyona ulaşıyor , buna rağmen Türkiye’de garantiden değişen korna adedi Almanyanın yaklaşık 10 katı! Yetkililer bu enteresan istatistiki bilgiyi görünce bir yerlerde bir yanlışlık yapıldığına emin olarak ülkemize gelirler ve araştırmalara başlarlar. Müşteri şikayetleri, değişen parçaların incelenmesi, testler, deneyler derken sonuca 2 ay içinde ulaşırlar; “Dünya üzerinde sattığımız araçlara oranlandığında küçük bir miktar olduğu için ileri bir araştırmaya gerek görülmemiştir” yani işin Türkçesi – biz çözemedik, ne sihirdir ne keramet halının altına süpürelim gitsin.

Mühendislik konusunda dünyanın 1 numarası, otomotiv sistemleri ve üretimi konusunda Cihanda söz sahibi, okumuş-deneyimli-bilgili uzmanlar mevzu Türkiye olunca pes demişler!

Adamlar haklı… olayı pozitif ilimlerle , verilerle açıklamaya çalışıyorlar, hiç olayın sosyolojik boyutuna baktınız mı sayın Helmut? Bakın izah edeyim;

Sizin oralarda askere giderken konvoy oluşturulur mu?

Düğün alayı nedir bilir misiniz?

Sünnet konvoyuna hiç denk geldiniz mi?

2 arkadaş (Türk) araba ile karşılaştığında, orada bulundunuz mu?

Aynı 2 arkadaş yolda şakalaştığında nasıl sesler çıkar bilir misiniz?

Hadi bunları görmediniz… Ya maç sonrası ortaya çıkan desibeli tecrübe ettiniz mi?

Solda yol vermeyen şoföre tepki gösteren arabaya ve tabiî ki karşışığını gecikmeden veren diğer arabaya da mı rastlamadınız??

Hiçbir şeye gıkını çıkarmayan, tepkisini gösteremeyen, birlik olamayan toplumumuz iş arabaya gelince “The Cars” çizgi filminden beter olurlar…Korna hiç susmaz ki benim memleketimde sen istediğin analizi yap bulamazsın…anlayamazsın

İster göçmen Türkleri kendi ülkende tanımaya çalış ister Oktar Babuna vasıtasıyla kan örneği topla…bizi a-n-l-a-y-a-m-a-z-s-ı-n!!

Türk’ün Türk’den başka dostu yok….Tabi yok dost olmak için evvela anlamak, anlaşılmak lazım…


Moralez

3 yorum:

Ananimuz dedi ki...

Murat Bey,

haftalardır blogunuzu soluksuz bir şekilde takip ettiğim için pek tarafsız bir gözlemci sayılmam ama yine hepimizin hislerine tercüman olmuşsunuz. Hepimizin aklından geçen ve bizi ülser eden konuları siz üşenmeyip sanal alemde cesurca herkesin gözüne sokuyorsunuz. Kaç kez o bahsettiğiniz konumlarda bulunup korna çalan arabaların kornalarını ellerimle söküp şöforlerin... Neyse Ramazan ramazan sinirlendim yine. Şunun şurasında iftara bir şey kalmadı. Konuyu dağıtmayım, Pazartesi sabahları yeni yazınız yayınlandı mı diye Köşe Yazgısını açmak ofisimizde yavaş yavaş bir gelenek halini alıyor.
Kaleminize sağlık ve sevgiler...

Unknown dedi ki...

Geceleri korna çalmamak konusunda bence eğitim verilmeli. Sürücüler lütfen geceleri farlarınızdan yararlanın

eskidendi çok eskiden dedi ki...

mükemmel bir tespit.. komedi ironi.. ortaya karışık :)